Clementina-serien

Clementina gör alltid sitt bästa, men av en eller annan anledning hamnar hon alltid hos rektorn. Tillsammans med den ordentliga och lillgamla bästa kompisen Filippa, en konstnärs-mamma och en vaktmästar-pappa, och en bror med massor av grönsaksnamn, följer vi Clementina på nya äventyr i tredje klass.

Klementina_1_cover_SWE_rgb

Clementina

Clementina har en inte-så-bra-vecka. På måndagen måste hon till rektorn efter att ha klippt av Filippas hår. Under tisdagen är Filippas mamma arg på henne. På onsdagen är det dags för rektorns kontor igen … Torsdagen är dagen då Filippa slutar prata med henne. Fredagen börjar med rinnande ägg till frukost – usch, och det blir bara värre. Och på lördagen blir till och med hennes snälla mamma arg. Okej, Clementina har en KATASTROF-vecka.

Är det som Filippa har sagt verkligen sant? Att Clementina är det svåra barnet som ska bytas bort, så att familjen bara har lillebror, det lätta barnet, kvar?

Clementina i blickfånget

Clementina försöker desperat komma på en talang. Vad kan hon visa upp på en scen? Dolda talanger kan visa sig först när det verkligen gäller, och Clementina överraskar alla – inte minst sig själv!

Clementina med andra ord

Clementina har precis börjat komma in i livet i tredje klass och hittat tonen (som rektorn säger …) med lärare Af Anpiz. Därför kan hon inte tro sina öron när hon hör att han kanske ska åka på studieresa till Egypten. Han som hade lovat att vara deras lärare under hela skolåret! Det hela blir bara värre när de får en vikarie, för inga av klassreglerna gäller visst längre. Något måste göras. Clementina listar ut en plan som ska få läraren att stanna hemma och fortsätta i klassen, även om det kan betyda att han missar allt han har drömt om …

Clementina – Veckans kompis

Att vara Veckans kompis betyder att Clementina får ansvaret att samla in pengar, mata fiskarna och så får hon Veckans kompis-häftet. Men hur ska Clementina få de andra i klassen att skriva fina saker om henne i häftet? Veckan börjar väldigt bra, men slutar nästan i en katastrof. Vem kunde ana att det var så svårt att vara en bra kompis?

Clementina och familjemötet

Clementina håller på att få nervsammanbrott. FAMILJEMÖTE!-lappen sitter uppe och hon är säker på att hon kommer få skäll för något. Har hon varit för elak mot sin lillebror? För slarvig? Har hon ätit för mycket skräpmat? Hur hon än försöker ta reda på vad de ska prata om vägrar hennes föräldrar att avslöja något före mötet. Clementina tycker att de borde prata om något i stil med: ”Vi ska skaffa en gorilla.” Men nej, det är något helt annat. Och ”annat” är inte alltid samma sak som ”bra”!

Clementina och vårutflykten

Våren är en ganska stor grej för Clementina. Det är dags att se hur hennes äppleträd växer, se hur galen Filippa är och dags för den stora vårutflykten till Pilgrimslandet med klassen. Clementina är redo att åka tillbaka i historien, men osäker på om hon kommer att överleva lunchen där … de som går i fjärde klass har stränga regler om smaskljud. Men när Clementina får höra om hur människorna hade det förr, börjar hon tänka på regler. Vem bestämmer dom och vad betyder dom för folk som måste leva med reglerna? Det är dags att ta reda på vilka regler Clementina ska bryta!

Clementina vänder blad

Sommarlovet närmar sig men Clementina  är inte redo att prata med sin pappa igen, för han äter fortfarande kött. Hon ritar ledsna djur för att han ska förstå att djuren inte vill bli uppätna. Och snart ska den nya bebisen komma, men Clementinas mamma verkar inte redo. De har inte ens bestämt vad bebisen ska heta! Clementina är i alla fall inte redo att säga hejdå till sin lärare som hon haft i tvåan. Hon försöker övertala honom att fortsätta vara hennes lärare. Men vilket är egentligen värst, att säga hejdå – eller att inte säga hejdå?